Здравната комисия в НС изслушва ресорния министър заради електронните рецепти

Снимка: БГНЕС

От Българския лекарски съюз поискаха незабавно връщане на смесения модел на издаване на рецепти

Заради проблемите с преминаването към изцяло електронно предписване на антибиотици и антидиабетни лекарства здравната комисия в парламента ще изслуша ресорния министър Христо Хинков, както и ръководителите на Агенцията по лекарствата и дружеството "Информационно обслужване".

Връщане на пациенти от аптеките, заради софтуерни проблеми или липса на изписания медикамент, невъзможност на зъболекари да изписват електронни рецепти, тъй като не са разучили технологията - така преминава първата седмица от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за контрол на диабета, пише БНР.

От Българския лекарски съюз поискаха незабавно връщане на смесения модел на издаване на рецепти за определен период, а в петък заплашиха с протести, ако министерството не се съобрази с исканията им.

Здравният министър Христо Хинков заяви няколко пъти, че връщане назад няма

В края на седмицата обясни пред Нова телевизия, че за 4 дни са издадени 70 000 електронни рецепти, а изпълнените са 65 процента. Според него няма нарушение в правата на хората за достъп до лечение.

По-рано Хинков увери, че до две седмици ще бъдат изгладени проблемите в отпускането на лекарства с електронна рецепта.

Междувременно спешните медици призоваха да им се разреши да изписват антибиотици с хартиена рецепта, тъй като в момента са принудени да изпращат прегледаните от тях пациенти при личните им лекари.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK