НЧ „Асклепион 1998“ и Клубът на инвалида качиха над 200 души в Осоговската планина

Снимки: Виолета Атанасова

Спазиха традицията на Еньовден

Традицията вече има седемгодишна история: на Еньовден читалищният клуб „Вяра, Надежда и Любов“ в партньорство с Клуба на инвалида организират голям събор на билките и здравето в Осоговската планина. В началото съборът се провеждаше на поляните край хижа „Иглика“, но след като частните им стопани ги оградиха с тел за паша на животни, негов домакин стана хижа „Осогово“.

Да се присъединят към красивото лятно събитие дойдоха гости от близо и далеч, включително и от клубовете на инвалида в Радомир и Червен бряг, които бяха сърдечно посрещнати от Валентина Симеонова – председател на Основната организация на Съюза на инвалидите в България.

Специално участие в събора взе групата за автентичен фолклор при читалище „Кирил и Методий“ в с. Долно село с ръководител Миродинка Василева, която представи обичая Еньовден и преведе с хоро под еньовския венец всички участници в събора . Венецът бе изплетен от представителите на кюстендилския Клуб на инвалида, които набраха разнообразни билки из осоговските поляни.

Те осигуриха и красивата еньовска питка с мед за празника. Изпълнителите на народни песни от читалището в с. Долно село също допринесоха за празничното настроение. Мили гости на Еньовден бяха децата от Дневен център „Вяра, Надежда и Любов“, които преди да се присъединят към събора, се наиграха на воля на поляните над Трите буки.

В знак на благодарност за поканата да бъдат сред участниците в празника, те донесоха подарък за председателката на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова - красиви апликации, изработени с тяхно участие в Дневния център. Всяко от децата получи блокче и боички, за да нарисува емоциите и впечатленията си от деня в Осоговската планина или каквото друго пожелае.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK