Със зрелищен спектакъл дадоха старт на 30-ото издание на „Сурва“ в Перник

Снимки: Община Перник

Ще видите страховити маски, зад които се крият хора с огромни сърца, обяви кметът Станислав Владимиров

Зрелищен спектакъл даде старт на тазгодишното издание на най-големия маскараден фестивал в Европа. Феерия от звук и светлина пренесе гостите на официалното откриване на XXX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024, съобщават от общинската администрация.

Председателят на народното събрание Росен Желязков, кметът на община Перник Станислав Владимиров и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел запалиха огъня на Сурва, който ще гори в трите фестивални дни, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

„Дойде най-пернишкото време. Времето на нашата Сурва“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри фестивала. „Следващите дни тридесетото юбилейно издание ще преплете мит с реалност, миналото с бъдещето, ще преплете традициите ни и всеки един от вас ще усети магията на Сурва“, каза още Владимиров.

Той заяви, че всеки, който е дошъл на фестивала е усетил тази енергия и винаги ще носи духа на Сурва. „В следващите дни ще видите страховити маски, зад които се крият хора с огромни сърца, за които традицията е начин на живот. Мъжете и жените, които пренасят чрез своите деца духа и енергията на традицията. Нека изгоним злото и да повикаме доброто. Прекарайте незабравими мигове в Перник, доведете приятелите си през следващата година. Нека Сурва да пребъде“, завърши Станислав Владимиров.

„Този прекрасен фестивал надминава границите на родината, границата на фолклорните елементи, границата на времето, на пространството, който носи вековните митове, легенди, култове, но най-вече богатството на българския фолклор и привлича хиляди гости. Сигурен съм, че оттук нататък ние ще имаме претенцията да го превърнем в най-големия световен фестивал. Нека заедно да работим за това, нека да скачаме за това“, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той добави, че Перник е гостоприемен град и това се вижда със всяка нова фестивална година. „Този празник привлича все повече приятели на вашия град и все повече гости и присъствието на National Geographic го доказва“, каза още Желязков.

Президентът на ФЕГК Ларс Алгел си спомни първото си идване в Перник преди почти 20 години. „През 2004 г. Перник се състоя конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много. През 2024 г., 20 години по-късно Перник отново ще бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията. „Сурва ни е по-нужна от всякога, за да свързва хората от различни култури“, каза още Ларс Алгел.

Старт на спектакъла дадоха ансамбъл „Чинари“, 100 танцьори от Националното училище по танцови изкуства, над 80 сурвакари от групата на гр. „Батановци“, трио „Булгарина“ и група „Етнотикс“, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу „Палячи“ и черният кон на клуб по конен спорт „Катран“ запалиха по изключително атрактивен начин огънят на Сурва на централния градски площад. Спектакълът продължи с изпълнения на DIA, Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax, преплитащи българския фолклор с модерната музика. Ефектен бе и завършекът на вечерта. Зрителите с притаен дъх наблюдаваха грандиозно пиротехническо шоу, което съчета звук, светлина и пироефекти.

Водещи на бляскавата церемонията бяха звездите от малкия екран Ники Кънчев и Елизабет Методиева.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" се организира от Община Перник и фондация "Култура Перник", с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK