Живко Коцев оттегли оставката си, подал я под натиск

Снимка: МС

Коцев се появи, възкликнаха журналисти

Поисках лична среща с Коцев, в която се оказа, че е подал молбата под натиск от страна на министъра и на високопоставени лица в прокуратурата.

Това обяви академик Николай Денков на извънреден брифинг в МС.

Живко Коцев заяви:

Заставам пред вас с воля да оттегля подадената от мен оставка, провокирана под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в МВР. Аз съм служител повече от 30 г. в правоохранителните структури. Първоначалнната ми реакция бе на обида и болка за отношението спрямо мен. Забелязвам, че срещу мен се развива грозна кампания и седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист, мен и близките ми. От последните дни не спират спекулациите и внушенията спрямо личността ми. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби и да се разгърне. Очаквам всичко! Днес оставката ми бе използвана като аргумент за оставането на Стоянов на поста на министър. Това ме ангажира да си изпълнявам служебните отношения. Тук не става въпрос само за мен, а за цялата държава.

Обадих се на Радев, оказа се, че той е говорил с Коцев. При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнение и президентът знае, и той е съгласен, че не е редно, каза Денков.

Оставката не е мой личен акт. На 3 април бях поканен да съдействам на образувано досъдебно производство. Имаше проверки в дома ми. За колосални суми, за които се твърди, че са намерени – това не е истина, обясни Коцев във връзка с въпрос дали в дома му са намирани златни часовници и пари.

Денков каза, че Коцев трябва да бъде внимателен и че повече няма да работи със Стоянов, тъй като встъпва в длъжност новият служебен кабинет.

Коцев каза, че няма да конкретизира факти от досъдебното производство, свързано с акцията в Митниците. Той допълни, че служителите на МВР трябва да работят в синхрон с прокуратурата, а това не е било изпълнено.

Вчера не знаех къде е Коцев. Питах Пламен Тончев в ДАНС къде е. Успяхме да установим контакт и да се видим. Коцев е професионалист и има безупречна репутация и си даде сметка, че бягството е грешният ход. Това е правилно за България, защото се надига вълна от безпочвени обвинения, каза Денков относно липсата на Коцев за известен период от време вчера.

Коцев каза, че е оказал съдействие на разследващите, а после е бил в служебния си кабинет.

Как ще работи с Калин Стоянов, ако той остане начело на МВР, Коцев каза, че ще поддържа чисто служебни отношения със служебния министър. За мен е без значение кой е министър. Ние трябва да противодействаме на престъпленията в синхрон и единомислие, каза Коцев.

Денков се въздържа от коментар за предложения състав на МС и каза, че ще предаде властта плавно. След като излезе от служебни отношения, ще коментира, обеща Денков.

Той каза, че по-голяма част от предложения кабинет с настоящи заместник-министри са в момента министри на ГЕРБ – като Мундров.

Искаме да има професионализъм в МВР, каза Денков по отношение на това дали Коцев е човекът на ПП-ДБ.

Коцев каза, че всеки един служител на МВР трябва да е психологически устойчив, гъвкав и силен. Бях обект на въоръжено нападение, но преодолях страха и не, не се страхувам за живота си. Очаквам всичко от всеки, завърши главният секретар.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK