Първанов: Да се върви към бързо примирие и преговори във взаимно приемлив формат

Снимка: АБВ

Той бе категоричен за необходимостта от възобновяване на диалога ЕС-Русия и НАТО-Русия

Да се върви към бързо примирие и преговори във взаимно приемлив формат в конфликта Русия-Украйна призова Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012).

Пред медиите той бе категоричен за необходимостта от възобновяване на диалога ЕС-Русия и НАТО-Русия.

Първанов изрази съгласие с важността България да бъде солидарна с партньорите си в ЕС и НАТО. Но подчерта, че солидарността има различни форми.

„Нашата съпричастност трябва да бъде в търсенето на разумни и мирни решения“.

Георги Първанов заяви, че българският дебат по темата за войната в Украйна има подчертано груб характер.

„Чух странни неща от гледна точка на историята, като това, че била върната войната в Европа за първи път от повече от 70 години“.

Първанов показа отломка, която е запазил, от американска ракета през 1999, паднала в Пернишко – материално свидетелство за войната, която се води тогава.

В контекста на апелите за премахване на Паметника на съветската армия Георги Първанов подчерта, че това, всъщност е паметник на Трети украински фронт – частта от Съветската армия, която минава през България в стремежа да изгоним хитлерофашистите от нашата територия.

„Принципно намирам за грубо това да ровим костите на героите, независимо за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята между нашите два народа“.

Първанов подчерта, че трябва да се търсят решения в енергийната сигурност и заплахата в никакъв случай не бива да се подценява. Сега ще разберем колко загубихме от Южен поток и непострояването на „Белене“, каза още той.

По настроенията за бойкот на Трети март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, Първанов определи подобен акт не като грешка, а като престъпление.

„Може би тези, които предлагат отмяната на Трети март, предлагат да определим като национален празник датата на падането ни под османско робство?“, коментира още президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK