Атанас Славов: Съдебната реформа трябва да остане стратегически приоритет

Снимка: МП

„Новият съдебен закон скъсва с някои традиции, вървим към трансформации“

„Много важно е за нас като общество да не се отклоняваме от стратегическите приоритети. Реформата в съдебната система е такъв приоритет, може би от самото начало на т.нар. демократичен преход на страната и ангажиментът за реформа минава през трето поколение юристи през последните 30 години“. Това заяви министър Атанас Славов на  публичен дебат за новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) – първият, след  като вчера проектът официално бе публикуван за обществено обсъждане. Партньор на Министерството на правосъдието в организирането на днешната дискусия е Българският институт за правни инициативи (БИПИ).

На нея присъстваха представители на съда, прокуратурата, следствието, на действащия прокурорски съвет, на адвокатурата, съсловните организации на магистратите, гражданския сектор, медии, както и депутати. Министър Славов акцентира върху „изключително представителния и легитимен процес“ на изработване на новия ЗСВ и конструктивното участие на всички членове на работната група към МП в него. Специални благодарности отправи към ръководителя на групата, зам.-министър Юлия Ковачева за „професионализма, експертизата, съдийския разум и стоицизъм“, за да се постигне резултат.

Новият съдебен закон скъсва с някои традиции, вървим към трансформации, подчерта директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.

Проектът е колосално усилие за изпълнение на конституционната делегация, надявам се да послужи за основа на смислен разговор, заяви Сава Петров от Върховната прокуратура.

По време на дебата бяха откроени темите за Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет и най-вече за новостите по номинирането на представителите на парламентарната квота, изискванията към тях за независимост и неутралност, статута на членовете на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет и процедурите за провеждане на избори.

Внимание бе отделено и на баланса във функциите на главния прокурор като представител на прокуратурата, от една страна, и ръководител само на Върховната прокуратура, от друга и много други. Голям интерес сред представителите на прокуратурата и съдиите предизвиква и темата за кариерното развитие, командироването и дисциплинарните процедури.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK