България между конституционната криза и изборите

Снимка: Infomreja.bg

А сега накъде? Обзор на днешния политически ден

9 месеца след като 2-годишно лутане между предсрочните избори за парламент, отново страната ни е изправена пред същото – да намери път за нов кабинет, но явно със старите партии.

След като първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, претърпя едноседмично чакане на преговори, раздяла и взаимни обвинения, Мария Габриел се отказа от премиерския пост, а НС я подкрепи.

Така ролетката се завъртя, а връчването на втория мандат – на ПП-ДБ, днес от президента премина доста бързо. Папката се задържа в академик Денков, предложен от коалицията за поста след като ротацията не се осъществи, само за няколко минути, с които той заяви, че заради доскорошните им политически партньори изборите чукат на вратата.

След това премиерът в оставка върна червената папка на Радев, а той не спести опасенията си:

Държавният глава предупреди за опасност от конституционна криза.

"Вече е късно за такава молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на Република България, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите, аз ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза", заяви Румен Радев.

Следва президентът да връчи третия мандат, ала за първи път партиите са единодушни в едно – не искат да съставят кабинет, а искат незабавни избори. От БСП, ИТН, ДПС препотвърдиха, че агонията трябва да спре. Само Възраждане казаха, че са готови да управляват, но след проведените с тях консултации на „Дондуков“ 1, става сякаш ясно, че надали ще бъдат избрани.

„БСП сме категорични и не си променяме позициите – този парламент е изчерпан, няма възможност за трайно мнозинство и правителство. Така че, ако мандатът дойде при нас – ще го върнем веднага. Няма да участваме в разговори за втория и третия мандат“.

Това заяви днес пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, за Атанасов, за Петков, за Василев, които 9 месеца сме защитавали едни и същи каузи, едни и същи минстри и политики и всички сме казвали, че сме свършили добри неща. Петък, събота, неделя можеше да имаме правителство и понеделник сутрин да го гласуваме.

Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Когато третият мандат дойде при нас, ако въобще има такъв, няма да го бавим. Винаги сме казвали още от 47-о събрание, че сме готови да вземем мандата и да съставим правителство. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.

Така, след като Радев обяви кога ще връчи третия мандат и на кого, и ако не последва изненада, а именно пълна папка, то президентът трябва да се съобрази с поправката в Конституцията, която го ограничава да избере между няколко лица, които да заемат поста на служебен премиер.

Но кръгът се затегна след като днес пред НС бе докладвана подадената оставка от заместник-омбудсмана – една от длъжностите, които Радев имаше право да избере, а и явно най-допадала му.

Той запита съпредседателя на ПП – защо точно днес е подадена оставка, има ли натиск и защо не се обсъди, но Петков не успя да отговори, а най-учтиво замоли човека, назначил го преди 2 години за служебен премиер, сега да спести на българина 100 млн. лв. и изборите да бъдат 2 в 1 – заедно с тези за европарламент.

Радев каза: Ще направя всичко възможно!

Възможните служебни премиери са - управителят на БНБ, председателят на НС, председателят на Сметната палата или омбудсмана и неговите заместници. 

Последният отпада. За управителя на Българската банка конституционалисти твърдят, че той е зает с процедурата с влизането ни в еврозоната и не би било редно да бъде избран. Председателят на НС – Росен Желязков (ГЕРБ) пък трябва да се откаже от депутатското си място и да поеме новата роля, както изисква законът. Остава председателят на Сметната палата също като възможен избор. А омбудсманът отпада също, тъй като Диана Ковачева бе избрана за съдя в Европейския съд.

Така около шията на Радев става тясно, но не е по-леко и за партиите. Процентът на доверие към ПП-ДБ според социологията пада до 16 на 100, ГЕРБ-СДС не вярват в примирието с досегашните си партньори въпреки фразата „след изборите ще видим“, БСП, ИТН и Възраждане са уверени в добри изборни резултати, а ДПС е на полусъединител – или както те казват „балансьор“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK