Създават сребърен медал с древна театрална маска за откриването на Хераклея Синтика

Снимка: Булминт

Разкопките започват през 2007 г.

Община Петрич и Исторически музей – Петрич представят изработения от „Булминт“ първи сребърен медал от колекция, посветена на артефакти от античния град.

Впечатляваща керамична театрална маска от II-III век, намерена при разкопки в древния град Хераклея Синтика и експонирана в музея, е изобразена върху сребърен медал. Медалът бе показан за първи път по време на официалното откриване на обект „Античен град Хераклея Синтика“ след успешно реализиран проект по реставрация и консервация.

С медала, наречен „Театрална маска – Античен град Хераклея Синтика” и изработен от българския частен монетен двор „Булминт“, се поставя началото на колекция от сребърни медали с изображения на емблематични артефакти от античния  град.

Първият медал е с диаметър 32.5 мм и е отсечен от 15.55 г чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество – най-високото в съвременното монетосечене и най-характерно за колекционерските продукти на „Булминт“.

Идеята е на Община Петрич и „Булминт”, разработена и реализирана от дизайнерите на частния монетен двор. На аверса е пресъздадена театралната маска, обрамчена от флорални орнаменти, идентични с тези на изящно декорираните коринтски капители на колоните от форума на древния град.  Реверсът изобразява логото на историческия обект „Античен град Хераклея Синтика“ – стилизиран портрет на митичния герой Херакъл, чието име носи селището.

Тиражът на медала е ограничен – 100 бр., и ще може да се купува от обекта през следващия месец.

Разкриването на древния град Хераклея Синтика, дом на тракийското племе синти, резиденция на Филип II Македонски и впоследствие римски полис, е една от големите мистерии в българската археология. В продължение на два века точната му локация е предмет на разисквания. Едва през  2002 г. доц. д-р Георги Митрев, настоящ ръководител на Катедра „История и археология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, превежда новооткрит латински надпис, с който се доказва, че Хераклея Синтика е локализирана именно до село Рупите край Петрич.

Разкопките започват през 2007 г. и продължават и до днес,  а на 16 май 2024 г. археологическата общност заедно с цяла България отбеляза официалното откриване на безценния културен обект.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//