Мария Габриел: Присъединяването на България към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети

Снимка: МВнР

Тя подчерта и ключовата роля на Народното събрание в процеса по присъединяване на България към ОИСР

Под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел се проведе заседание на Междуведомствения координационен механизъм за процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към ОИСР.

В рамките на заседанието бе представена информация за констатациите и препоръките, получени от доклади от техническите прегледи, както и за вече предприети и планирани мерки за привеждане на политиките към стандартите на ОИСР, съобщават от пресцентъра на външно министерсво.

Във фокуса на дискусията бе и приетото решение на МС за състав на екип, работещ по въпросите на ОИСР в посолството на Република България в Париж, Франция. Одобрено е и допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 г.

„Присъединяването на България към ОИСР продължава да бъде един от основните външнополитически приоритети на страната ни. Благодаря на членовете на МКМ и екипите на ресорните министерства за усилената работа, за постигнатите резултати и за последователния ангажимент“, заяви Мария Габриел.

Тя подчерта и ключовата роля на Народното събрание в процеса по присъединяване на България към ОИСР за ускорено приемане на важни законодателни промени. Посочено бе и обмислянето от страната на България за създаване на специализирана парламентарна комисия към Народното събрание – важен механизъм, залегнал в препоръките на организацията.

 „Докладът за България е положителен. Той отразява очакванията за политическата стабилност на страната ни, констатира добрите и ускорени темпове, с които страната ни се движи. Същият отчита постигнатия до момента напредък и предстоящите прегледи по присъединяването“, каза Мария Габриел.

От 2 до 4 април е планирано посещение на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР, Улрик Кнудсен, с което ще бъде потвърден ангажиментът за завършване на преговорния процес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK