Димитър Стоянов: Модернизацията на Българската армия може да бъде само с нова военна техника

Снимка: Infomreja.bg

Стоянов изказа съболезнования на семейството и близките на убития тази нощ граничен полица

„Ние ще изпълним решението на Народното събрание в рамките на нашите възможности, така че да не губим способности“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за БТВ, днес 8 ноември, в коментар на решението за оказване на военно-техническа помощ за Украйна. Той акцентира върху необходимостта армията да бъде осигурена с техника както за мирно, така и за военно време и за попълване на загуби. Министър Стоянов подчерта, че се извършва анализ, след който ще има яснота каква военно-техническа помощ би могла да бъде предоставена на Украйна.

„Модернизацията на Българската армия може да бъде само с нови образци техника, всичко друго е псевдо модернизация“, категоричен бе министър Стоянов в отговор на въпрос дали срещу предоставената военно-техническа помощ Българската армия би могла да се модернизира. Министърът съобщи, че други страни са получили малко количество техника от края на 60-те – 70-те години. Министър Стоянов припомни, че служебният кабинет вече е изпратил хуманитарна помощ от медицински комплекти и облекла. Има сключен меморандум с Украйна за ремонт на техника, но към момента към нас няма отправена заявка, изтъкна министър Стоянов.

Той още веднъж подчерта нуждата от придобиване на заместващи самолети до момента на усвояване на новите изтребители F-16. Министър Стоянов опроверга твърдението, че единствено до Швеция е изпратено запитване за възможността за предоставяне на заместващи самолети. Писмото до Швеция е изпратено чрез Министерството на външните работи и е с регистрационен номер 21-46-4/21 от 10.08. 2022 г. Останалите писма са изпратени чрез военните аташета.

Писмото до министъра на отбраната на Държавата Израел е изпратено на 10 август 2022 г. и е с регистрационен номер 21-46-4/21. Писмото до министъра на Въоръжените сили на Френската република е с регистрационен номер 21-46-4/21 от 10.08. 2022 г. Със същия номер и дата е и запитването, изпратено до САЩ. Писмото до министъра на националната отбрана на Република Полша е с регистрационен номер 21-46-4/21 от 9.08. 2022 г.

Преди това от редовно правителство са изпратени писма до САЩ, Швеция, Франция, Испания и Италия.

 „Двата основни критерия, по които ще бъдат избрани заместващите самолети, са време и цена“, категоричен беше министърът на отбраната.

Димитър Стоянов изказа съболезнования на семейството и близките на убития тази нощ граничен полицай. „По моя информация, военнослужещият, който е патрулирал с него, не се е оттеглил, а останал на място и е прикрил границата“, каза министър Стоянов. Той припомни, че в момента общо над 150 военнослужещи подпомагат органите на Гранична полиция в охраната на българо-турската граница. Други 40 изпълняват задачи по възстановяване на граничното преградно съоръжение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5