Министър Гьоков: С актуализацията на бюджета ще искаме повишаване на доходите на работещите

Снимка: Infomreja.bg

Той подчерта, че мерките на правителството са антикризисни и социални

С актуализацията на бюджета ще искаме повишаване на доходите на работещите и увеличаване на пенсиите. Ще настоявам заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от 1 юли, за да може ръстът им да се изравни с този в частния сектор. Това каза министърът на труда и социалната Георги Гьоков в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ.

„Критикуват ни за социалните разходи, които правим, но как да оставим българите във времена на криза да се справят сами? Според критиците ни най-добрата инфлационна мярка е да не даваш пари на хората, за да нямат какво да харчат и това да доведе до понижаване на цените. Това нормално ли е да бъде правено от правителство, на чието внимание стоят ниските доходи в България?“, попита министър Гьоков.

Той подчерта, че мерките на правителството са антикризисни и социални, а целта им е да подпомогнат хората и бизнеса в период на висока инфлация. „Започнали сме реформа в социалната система, която ще даде възможност мерките за подпомагане да бъдат по-бързи и целенасочени към хората, които имат най-голяма нужда от подкрепа.

Тя ще започне от 2023 г. със средства от Плана за възстановяване и устойчивост“, каза министърът на труда и социалната политика. „1,2 млрд. лв. от неговия бюджет ще бъдат инвестирани в социалната сфера. Освен за реформа в социалното подпомагане финансовият ресурс ще се използва за подобряване на условията в социалните домове, за обучения за повишаване на квалификация на работната сила“, добави той.

Министър Гьоков посочи, че предложението на правителството е от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да бъде увеличена от 370 лв. на 467 лв. „Това прави над 50% спрямо размера й по време на управлението на ГЕРБ. Ще предложим механизъм за увеличаване на максималния осигурителен доход. Ще има увеличаване и на социалните пенсии за инвалидност, което ще е съобразено със степента на увреждането на хората“, каза министър Гьоков.

Той обясни, че предложението на правителството е данъчното облекчение за работещите родители да се получава всяко тримесечие. Механизмът, който ще регламентира редът и условията за това предстои да бъде подготвен от Националната агенция за приходите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK