Министърът на отбраната: Вредно е да се пестят пари от националната сигурност

Снимка: МО

На заседание на Министерския съвет днес е приет и проектът за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя самолети

Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната е приета на днешното заседание на Министерския съвет. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Тези проекти покриват само една част от необходимите 188 способности, установени при прегледа на отбраната.

„Отчитайки икономическото и финансово състояние на страната, акцентирахме само върху 13 способности. Считам, че е вредно да се пестят пари по отношение на националната сигурност. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизиране на българската армия“, изтъкна министърът на отбраната Димитър Стоянов.

На заседание на Министерския съвет днес е приет и проектът за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя самолети F-16 BLOCK 70, като сумата е по трите договора е 1 296 412 185 долара, съобщи министър Стоянов. Той подчерта, че за българските ВВС е изключително важно придобиването на нова техника. „В проекта са включени и способности за нанасяне на удари въздух – повърхност, въздух – въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 г.“, уточни министърът.

Правителството прие днес и решение България да предостави хуманитарна помощ на Украйна. Страната ни изпраща 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 000 граждани. Дарението се осъществява по искане на украинската страна, съобщи министър Стоянов.

„Всеки конфликт – замразен, тлеещ или горещ е риск за националната сигурност, но пряка заплаха за България няма. Страната е в системата на колективна отбрана на НАТО“, каза министър Стоянов, помолен да коментира обявената в Русия частична мобилизация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd