Автентичен ритуал по розоварене събра десетки гости в Музея на розата в Казанлък

Снимка: Ралица Стефанова, БТА

За 1 кг розово масло са нужни от три до седем тона рози

Представяне на автентичен ритуал по розоварене събра десетки гости в Музея на розата в Казанлък. То е част от тазгодишния Празник на розата и се организира от Исторически музей (ИМ) "Искра" съвместно със самодейци от местни читалища. В днешния ритуал участие взеха Народно читалище "Отец Паисий - 1905" от село Горно Черковище. Представянето започна с розобер в градината на Музея, продължи с ритуала по розоварене и завърши с хоро, на което освен самодейци, се хванаха и посетителите. 

Процесът на розоваренето често се е извършвал на самото розово поле непосредствено след розобера. Трудът е ръчен и няма как да бъде механизиран, а розовият цвят се бере много рано сутрин, обясни за БТА заместник-директорът на ИМ "Искра" Радослав Петков. При розоварене съотношението е един килограм рози и четири килограма вода, а продуктът, който се получава при първата дестилация, е розова вода. За да бъде добито розово масло, след изваряване на цялото количество розов цвят, трябва да се направи т.нар. преварка - розовата вода се връща в казана, прави се двойна дестилация и продуктът, който излиза, е много по-силно концентрирана розова вода. Тя често се оставя в т.нар. флорентински съдове, които имат медна основа и завършват със стъклено гърло. Тъй като розовото масло е по-леко от водата, то се качва на повърхността, след което се отделя от розовата вода. От розовия цвят нищо не се изхвърля и дори свареният такъв служи за наторяване на полето, както и за направата на сладко от рози.

Освен трудоемкия процес, значение за високата цена на розовото масло има и количеството розов цвят, необходим за направата на един килограм розово масло. В зависимост от сорта, то варира от три до седем тона за колограм. 

Ежегодно представянето на ритуала предизвиква голям посетителски интерес и по тази причина тази година той се показва паралелно в Музея на розата и в Етнографски комплекс "Кулата". Ритуалите ще се състоят отново утре и на 1 юни. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//