В община Банско отбелязват подобаващо Седмицата на гората

Снимки: Община Банско, Пресцентър

Ученици и работници засаждат фиданки

Акцията по засаждане на фиданки в кампанията “Седмица на гората“2024 – С грижа за природата - засаждаме бъдеще“, се радва на голям интерес. Във втория ден от програмата участие в организацията взеха Общинска администрация - Банско, кметство Филипово,  кметство с. Места, ученици на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Места и от ПЛТГ“Никола Вапцаров“ - Банско.

Ученици от 11 клас на Лесотехническата гимназия с ръководител инж. Елена Ласкова засадиха фиданки на дребнолистна липа в двора на поликлиниката на град Банско. На територията на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Места бяха залесени фиданки от златен дъжд и акация. В инициативата взеха участие ученици от 11 клас на ПЛТГ под ръководството на инж. Иван Ваканчин, който изнесе практически урок за многобройните ползи от залесяването и неговото правилно техническо изпълнение. Към мероприятието с голям интерес се присъединиха и ученици от местната прогимназия, водени от директора на училището Елена Боденова. Към поставените по-рано къщички за птици в зелените площи около училищния двор бе добавена и хранилка, подарена от Лесотехническата гимназия.Територията на село Филипово бе облагородена с широколистни фиданки дребнолистна липа.

Учениците от Лесотехническата гимназия присъстваха и при провеждането на фитосанитарни сечи на дървесната растителност в централна градска част на Банско. Специалист – арборист им разказа за тази интересна професия, наричана още зелена /дървесна/ хирургия, която помага за правилното развитие на дърветата.

Община Банско полага много грижи за съществуващия ландшафт и опазването на дълготрайната дървесна растителност чрез провеждане на периодичен мониторинг за физиологичното и́ състояние и навременни грижи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK