Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя не иска ескалация на конфликта и пряка конфронтация с Москва

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и други страни от НАТО нямат намерение да свалят безпилотни самолети и ракети, които Русия използва, за да атакува Украйна, защото не искат ескалация на конфликта и пряка конфронтация с Москва. Той отговори на въпроси пред британското радио Ел Би Си.

Журналистът попита защо самолетите на Кралските военновъздушни сили не могат да направят за Украйна това, което направиха по време на атаката на Иран срещу Израел.

По-рано британските власти потвърдиха, че британски изтребители са участвали в отразяването на иранска ракетна атака заедно с израелските военни и техните съюзници от САЩ, Франция и Йордания.

"Мисля, че проблемът с това, което предлагате, е, че ако искаме да избегнем ескалация от гледна точка на по-широка европейска война, тогава трябва да се избягва прекият контакт между войските на НАТО и руските войски. Това може да предизвика ескалация," са точните думи на Камерън.

Журналистът отново попита Камерън: "Направихме го за Израел, защо не и за Украйна?" В отговор външният министър нарече това "интересен въпрос" и добави, че използването на изтребители "не е непременно най-добрият начин за сваляне на ракети и дронове; за това е по-ефективно да се използва противовъздушна отбрана".

Той призова за прехвърляне на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, по-специално комплекси Patriot.

Камерън също отбеляза, че Великобритания "е направила повече от други страни, за да помогне на украинците".

Той припомни, че британски специалисти са обучили над 60 хиляди украински военнослужещи, а Лондон пръв изпрати в Киев противотанкови оръжия, далекобойна артилерия и танкове. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK