Патриарх Кирил се помоли на Великден за защита на "свещените граници" на Русия

Снимка: patriarchia.ru

Според ТАСС молитвите му са насочени към това Господ да спре междуособицата между Русия и Украйна

Руският патриарх Кирил включи в словото си за пасхалната служба в храма "Христос Спасител" призив към всички православни усилено да се молят за защита на "свещените предели на Русия", която сега преминава през "съдбоносни изпитания".

Кирил посочва, че и днес вярващите са длъжни да се молят и "за властта, и за армията", и за всички тези, които днес, "в мирно за мнозина време, губят не само здравето, но и живота си, защитавайки Отечеството".

"Молим се днес специално за нашата руска страна, която преминава през трудни, в известен смисъл съдбоносни изпитания. Молим Господа да защити свещените граници на нашата земя", каза патриархът в проповедта след литургията на празника Възкресение Христово.

"Нека Господ спре тази междуособица, нека крепне в добро здраве и пази от всяко зло тези, които днес служат на нашето Отечество и на всички нас", казва патриарх Кирил. Прави впечатление, че агенция ТАСС извежда от думите на Кирил, въпреки че в словото му няма думите "Украйна" или "украинците", извода, че молитвите и надеждите на патриарха са насочени към това Господ да спре междуособицата между Русия и Украйна.

В словото си руския патриарх говори за победата над злото, над неистината и дявола, което тържествува въпреки трудностите, несправедливостта, обидите и скръбта, през които понякога преминава човекът. Злото в словото си Кирил сравнява с жилене на мухи или оси, насекоми, което не може обаче да унищожи човека.

"Християнската вяра е вяра, изпълнена с особен оптимизъм, но не с красив ум, не с емоционалност, а основана на неизменния факт, че злото е унищожено, злото е изгубило своята сила и способност да унищожи истински човешкия род. Може да хапе, може да опари, може да обиди, но не може да унищожи!"

Руските агенции обръщат внимание е на факта, че президентът на Русия Владимир Путин заедно с кмета на Москва Сергей Собянин по традиция е присъствал на пасхалното служба в храма. А Путин и патриарх Кирил са си разменили подаръци. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//