Румен Радев: България високо цени израелския писател и историк проф. Бар-Зоар

Снимка: Прессекретариат на Президентството

Той има принос за популяризиране подвига на България, спасила българските евреи

България високо цени приноса на проф. Михаел Бар-Зоар за отстояването и утвърждаването на историческата истина за подвига на българския народ и държава да спаси своите еврейски съграждани преди 80 години, каза президентът Румен Радев на среща с израелския писател, историк, общественик и политик, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Този акт на толерантност и хуманизъм беше уникален за Европа през Втората световна война и трябва да се популяризира пред света, каза още Радев. 

Държавният глава посочи, че поколения българи са дълбоко признателни за усилията на проф. Бар-Зоар да се съхрани паметта и да се чуе гласът на истината как страната ни не е допуснала депортация на своята еврейска общност в концлагерите на смъртта. Българската еврейска общност по време на Втората световна война увеличава числеността си, а спасението ѝ е било резултат от съвместните усилия на обществото и институциите. 

Според Румен Радев има недостойни опити миналото да се преиначи, а светлата страница от историята ни да се подмени, като се цели да бъде вменена незаслужена вина на България. Той допълни, че институциите ни трябва да се противопоставят на подобен подход.   

Проф. Бар-Зоар запозна президента с участието си в различни инициативи, свързани с 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която се отбелязва през 2023 г. Има документи, свидетелски разкази и сведения, които трябва да станат достояние не само на младите поколения, но и на политиците, културните дейци и общественици по целия свят, заяви общественикът. Проф. Бар-Зоар допълни, че българската държава и научната общност трябва по-активно да работят за утвърждаването на историческата истина. 

През март годишнината от спасяването на българските евреи беше тържествено отбелязана с редица шествия, изложби и церемонии. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK