Димитровград отново на протест срещу ТЕЦ "Марица 3"

Снимка: БГНЕС

МОСВ: Въздухът е в норма

Гражданите от местната инициатива за чист въздух "Дишай, Димитровград" излизат на протест срещу мръсния въздух в неделя от 11 часа, съобщава mediapool.bg.

Шествие "Търпението свърши" ще тръгне от сградата на общината, за да стигне до портала на въглищната мощност, която е свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

Хората са подготвили ултимативно писмо до ръководството на мощността, който преди дни осъмна с надпис "Crime" на охладителната си кула, но на следващия ден той бе заличен с изрисуването на българското знаме върху него.

Те заявяват, че търпението им спрямо системното замъсяване на въздуха от топлоцентралата се е изчерпало. Най-малките участници в шествието ще нарисуват своите призиви за чист въздух и щастлив живот.

Но фона на общественото недоволство от въглищната мощност и акциите на екоактивистите от регионалната екоинспекция обявиха за "кратковременна експозиция" установеното в четвъртък – 19 октомври, превишаване на допустимото наличие на серен двуокис във въздуха на града и отчитането на стойност от 402.60 мг на куб. м. То много бързо било намаляло, а за да се счете за опасно за здравето замърсяване със серен двуокис, неговото количества трябва да е 500 мг/куб. м, измерено в три последователни часа.

"Определя се като алармен праг и до момента през 2023 г. в Димитровград не е регистрирано превишение на този праг за серен диоксид", коментират от екоминистерството.

"За ограничаване наслагването на емисии от серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград от ТЕЦ "Марица 3" и енергиен комплекс "Марица – Изток" е създадена координация и добра комуникация между регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора за непрекъснат контрол на източниците на серен диоксид с цел незабавно предприемане на мерки за намаляване на масовия поток на този замърсител при необходимост от страна на всички оператори", допълва ведомството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK