ПФК „ЦСКА-София“ плати задълженията си към ММС

Снимка: ММС, пресцентър

Беше сключено допълнително споразумение към договора за наем на стадион „Българска армия“

Изпълнителният директор на търговското дружество “Сердика спортни имоти” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, Евгени Марчев и изпълнителният директор на ПФК “ЦСКА-София” ЕАД Филип Филипов подписаха допълнително споразумение към договора за отдаване под наем на стадион “Българска армия”. По този начин двете страни се ангажираха да извършат определени стъпки до 31 декември 2022 г., чрез които да се стигне до изграждането на ново съоръжение в “Борисовата градина”.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев обяви, че подписването на допълнителното споразумение става възможно, след като на 29 април от футболния клуб са изчистили всички натрупани задължения към “Сердика спортни имоти” ЕАД в размер на 3 138 670,53 лв.

“Щастлив съм, че ръководството на ММС, администрацията и наетите адвокатски кантори стигнаха до тази възможност, защото тя не е била на дневен ред в продължение на много години. Вече имаме ясна пътна карта, която е в рамките на няколко месеца. Чрез нея „Сердика спортни имоти“ ще учреди право на строеж на ЦСКА, с която клубът ще има възможността по представен и одобрен инвестиционен проект да построи новия си стадион”, каза министър Василев.

Той уточни, че е докладвал изцяло ситуацията със стадион “Българска армия” по време на днешното заседание на Министерския съвет и посочи, че извършената работа през последните четири месеца може да послужи за пример при реализирането на публично-частно партньорство.

“Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрол над своите имоти, а ЦСКА няма да има пречки да изгради своя стадион”, допълни спортният министър.

Радостин Василев обяви, че няма да бъде учредявано съвместно дружество между “Сердика спортни имоти” ЕАД и ПФК “ЦСКА-София” ЕАД.

“Тази идея, върху която е работено дълго време, според нас не е работеща. В едно общо дружество решенията се взимат с абсолютно мнозинство и могат да възникнат спорове, а това не е правилната юридическа техника. Заради това преминаваме към нещо, което в спортната инфраструктура мисля, че не е правено, но е правено в други сфери на вещното право. То напълно гарантира учредяването на право на строеж, което включва в себе си и правото на ползване. Това ще позволи на инвеститора да използва един обект, който ще построи сам за определен период от време, в който съгласно неговия бизнес план ще реализира освен възвращаемост на средствата и някаква печалба, както и позволява на държавата да не инвестира средства в своя обект, които няма възможност да инвестира в момента, но след известен период от време да придобие собствеността върху този обект, което е и нашата цел”, уточни Василев.

До 31 декември трябва да бъдат извадени всички необходими документи, за да започне строителството на първия стадион. Министърът на младежта и спорта беше категоричен, че във всеки един етап ММС ще има пълен контрол над събитията.

“Не съществува възможността някой да събори стадион, който е собственост на държавата и да не го построи след това. В подобна хипотеза изпадаме в Пловдив с местните отбори и едни напразни обещания. В това отношение от ЦСКА имат редица гаранции, че в срока на ползването ще реализират значителни приходи, което е и целта. Един такъв стадион, ако се реализира в България, това ще е най-печелившият стадион. Ние го виждаме от съоръжението на НСБ - стадион „Васил Левски“, което е изключително амортизирано, но въпреки това е единственият стадион от такъв ранг в България и отново генерира приходи”, каза Радостин Василев.

Той допълни, че срокът, за който ПФК “ЦСКА-София” ще може да използва съоръжението, зависи от бизнес план, който ще бъде представен от клуба.

“До идването ми в ММС свършената работа за изграждането на модерен стадион “Българска армия” е била на нулата. Сега вече не сме на нула, защото са изяснени абсолютно всички дейности. Бих казал, че в оптимистичния вариант за 3-4 месеца всичко ще е готово. Нулата е била много дълга и голяма, но отдавна ние не сме на нулата. Не само по отношение на този казус, а по отношение на всички неща, с които се занимава ММС. Една голяма нула е било всичко. През целия този период една нула имаше в нашите сметки”, заяви спортният министър.

Представителят на футболния клуб Данаил Ганчев благодари на министър Василев и неговия екип за това, че чрез сключеното допълнително споразумение е направена следващата стъпка към изграждането на нов стадион за тима.

“Дано наистина се постигне нещо в спорта като цяло. Смятам, че с помощта на ММС и това, че ще вървим ръка за ръка след подписването на този договор за изваждането на нужните разрешителни, в максимално кратки срокове може това да бъде изпълнено. Искрено се надяваме до края на годината това да се случи, за да може 2023 г. да има първа копка”, каза Ганчев.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев обяви, че очаква нов инвестиционен план от ПФК “ЦСКА-София” и за базата в Панчарево, която не е обект на подписаното допълнително споразумение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK