Гвоздейков уверен: Преди края на годината и сухопътен Шенген

Снимка: БГНЕС

По думите му Шенген е възможност за "високо икономическо развитие" на страната ни

България ще стане член на шенгенското пространство, но и на еврозоната, и то до края на започналата вече 2024 година. Такава прогноза направи в ефира на Националната телевизия министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

По думите му Шенген е възможност за "високо икономическо развитие" на страната ни, защото се дава възможност за бърз достъп на стоки и хора, невъзможен досега.

"Нашата южна съседка Гърция се намира в същото положение, защото тя няма достъ по по суша, нейните граници са само по въздух и вода, защото нейното географско положение е такова", отхвърли и критиките от страна на противниците на "некоалицията" Гвоздейков, фокусиращи се именно върху половинчатия геостратегически успех.

Гвоздейков увери - до края на текущата година ще бъде свършена "доста работа", за да стане България пълноправен член на Шенген и по суша. Каква и от кого обаче той не уточни.

Според него е правилна стъпка, че сме се съгласили на условията на Австрия и Нидерландия.

"Всяка страна си си има вътрешнополитическите проблеми. И трябва да оценим труда на хората, които водиха преговорите в този период и да останем оптимисти, че ще постигнем голямата си цел, а именно - окончателното ни приемане в Шенген", посочи министърът

И подчерта още - уверен е, че страната ни ще влезе в Шенген едновременно с приемането на еврото - планирано, поне според кабинета, от началото на 2025 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK