Проф. Георги Михайлов: Необходима е много сериозна реформа в лекарствената политика

Снимка: БСП

„Лекарствената политика, която е много сложно нещо, трябва да бъде много добре огледана, регулирана със закони и наредби“

„Необходима е много сериозна реформа в лекарствената политика“, това каза в интервю за Clinica.bg проф. Георги Михайлов, втори в листата на "БСП за България" в Благоевград. Той обясни, че като национален консултант познава много добре редица проблеми, един от които е различните цени, на които болниците купуват онколекарства, а НЗОК ги плаща на 100 %.

„Поставял съм този въпрос още през 2009 година. Националните търгове бяха отменени, всяка болница прави свой търг. България е твърде малка държава, за да си го позволи“, коментира той и допълни, че въпросът за електронните търгове е поставен много сериозно още през 2017 г., но и досега той не е решен, а БСП го е повдигала многократно, като част от своята политика. „Тук спада и въпросът за реекспорта, както и достъпът на българските граждани от различни региони на страната до лекарствени продукти. Има 10 000 населени места, в които няма аптеки.

Необходима е много сериозна реформа в лекарствената политика. Ние, в никакъв случай няма да се съгласим да се плащат лекарствата на различни цени от отделните болници. Ще търсим решението чрез преминаване към национална тръжна процедура, която ще се ръководи от НЗОК, респективно от МЗ под контрола на обществеността. Така ще се постигнат приемливи и достатъчно ниски цени на медикаментите. Те трябва да са еднакви за всички болници“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

Той обясни също, че всяка година министерството дава на болничните заведение възможността да представят списък от лекарства, които не са одобрени за реимбурсиране от НЗОК.

„В него се получават много сериозни пробойни, тъй като някои от тях се спират от регистрация и се внасят по други юридически коридори. Това създава възможност за образуването на картелни споразумения и рязко повишаване на цените на тези лекарства. Лекарствената политика, която е много сложно нещо, трябва да бъде много добре огледана, регулирана със закони и наредби. Същевременно, ние смятаме да поставим и въпроса пред Европейския съюз. Той има много и чудесни и инициативи за синхронизиране законово на процесите във всички икономически области“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK