НАП хукна по проверки, Василев: Не атакуваме австрийски фирми!

Снимка: Infomreja.bg

Василев коментира и евентуалния вицепремиерски пост

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че проверките в "Била" и ОМВ не са насочени срещу австрийския бизнес.

Проверките в тези две вериги са по линия на обезпечителни мерки за бюджета. Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-600-700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Знаете, че специално във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, на българския пазар, не само на международното движение на стоки, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки, каза Василев и допълни:

Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки, освен през БАБХ, минават през проверка на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия. Създаде известно напрежение на границата, тъй като знаете, че количеството рентгени са ограничени, имаме предвидено в бюджета тази година да увеличим значително количеството рентгени, но само по външните граници на ЕС, тоест на "Капитан Андреево" в момента от 10 ленти за ТИР-ове имаме рентгени само на 2 от лентите. Трябва да подсигурим всички останали".

Василев коментира и дали ще бъде вицепремиер след ротацията: "Денков и Габриел ще решат, а за ротацията - лидерите трябва да имат думата при евентуални промени в състава".

А междувременно от Националната агенция за приходите обявиха, че започват проверки на различни търговски обекти в столицата и страната.

Целта на контролните действия е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ.

От началото на годината до 9 януари електронната система на НАП е издала близо 5200 уникални номера на превозвачи, които са спазили изискванията и са подали информация в приходната агенция за превоз на стоки с висок фискален риск. След направен анализ на декларираните данни, НАП поетапно проверява различни търговски обекти – големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна. Фискалните инспектори следят продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и др. във връзка с прилагането на задължителното предварително деклариране, което е в сила от 3 януари.

„Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране“, заяви  Румен Спецов -  изпълнителен директор на НАП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK