Донев се отчете: Работата ни промени живота на българите към по-добро

Снимка: Infomreja.bg

Донев: Заварихме държава на пауза

Правителството провежда открито заседание, на което представя отчет за свършената работа в рамките на мандата. В началото на отчета си Донев отбеляза, че служебният кабинет е заварил държава на пауза, но е подобрил координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност хе променил живота на хората към по-добро.

"Държа да отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха", посочи Донев, съобщава БНТ.

Организацията на изборите

Донев отчете "отлично справяне" с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври, за което основни заслуги имат МВР, МВнР и Министерство на електронното управление.

"Нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври. Съществени нарушения не бяха констатирани. Изборната активност беше много ниска, за което отговорността не е на служебното правителство", изтъкна той.

След 2009 година нито едно правителство не е направило отчет на дейността си в края на мандата си, отбеляза Донев.

Казусът с ГКПП "Капитан Андреево"

Служебният премиер изтъкна, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП "Капитан Андреево".

"Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На министрите на земеделието и на вътрешните работи - Явор Гечев и Иван Демерджиев им се наложи да заработят заедно от първите минути, за да намерят решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата", посочи той.

Вицепремиерът Иван Демерджиев напомни, че от август до ноември се е наложило на пункта да бъде разположена жандармерия - общо 2147 души, които са осигурили държавния контрол на втория най-голям граничен пункт в света.

От момента, в който застъпи служебното правителство нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен, отчете земеделският министър Явор Гечев.

 

Енергийната криза

Действията на служебното правителство, на практика "реанимираха" енергийния сектор, отчете още служебният премиер. Сред успехите в този сектор от служебното правителство посочиха сключените договори за газови доставки, осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ и завършването на интерконектора с Гърция.

"Една от най-важните задачи, които Румен Радев ни постави, беше да се справим с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск. За да бъде овладяна енергийната криза създадохме междуведомствен кризисен щаб с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката", изтъкна премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK