ЮНЕСКО отново избра България за Център за опазване на живото културно наследство

Снимка: МК

Споразумението бе подписано от министър Кръстев и помощник-генералния директор на ЮНЕСКО

По време на 42-рата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО министърът на културата на Република България Кръстю Кръстев и помощник-генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне подписаха Споразумение за продължаване за нов 8-годишен период на дейността на Регионален център - София – ЮНЕСКО.

Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от 8-те в света с „Категория 2“, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството.

„За мен и за екипа на Регионалния център това е важно признание за добре свършена работа. Но и голяма отговорност - в следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи. Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, сподели Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център - София – ЮНЕСКО.

В рамките на 42-рата сесия на ЮНЕСКО в Париж Ирена Тодорова и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за сътрудничество между двете организации. Отоне получи и специалния плакет на Регионалния център за принос в опазването на нематериалното културно наследство, който му бе връчен от министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Генералната конференция се провежда в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстю Кръстев, са зам.-министърът на културата Амелия Гешева, както и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в Министерството на културата. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център - София – ЮНЕСКО е открит официално в София на 20 февруари 2012 г. Съучредители са Министерството на културата на Република България, Министерство на външните работи на Република България и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската държава, като за целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

Мисия на Центъра е да насърчава активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво, както и да инициира и осъществява инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения, споделяне на добри практики и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK