Министър Шалапатова: Пазарът на труда трябва да се основава на равенство и недискриминация

Снимка: МТСП

Тя участва в 111-ата сесия на Международната конференция на труда, която се проведе в Женева

Разработването и изпълнението на интегрирани и приобщаващи политики на национално равнище, в чийто център е отделният човек, е от ключово значение. Необходимо е да се акцентира върху активните политики на пазара на труда, които да се основават на принципите за недискриминация и равенство между жените и мъжете, социална закрила, достойни условия на труд, безопасност при работа и учене през целия живот. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на 111-та сесия на Международната конференция на труда (МКТ) на Международната организация на труда (МОТ), която се проведе в Женева, Швейцария.

Министър Шалапатова акцентира върху приоритетите на Националната стратегия по заетостта на България за подобряване на качеството на работната сила в съответствие с нуждите на икономиката. Тя посочи, че в краткосрочен план акцент е поставен върху придобиването на цифрови и професионални умения, както и върху увеличаването на заетостта. Дългосрочните цели пред правителството ще бъдат насочени към смекчаване на негативните последици от изминалите кризи и подпомагане на преструктурирането на икономиката.

По време на сесията Иванка Шалапатова посочи, че социалното, икономическото и технологичното развитие са допринесли за подобряване на начина на живот и разширяване на възможностите, но в същото време в много страни се наблюдава проблем с нарастващо неравенство. „Войната в Украйна представлява сериозно предизвикателство за социалната система в България. Пандемията COVID-19 допълнително наруши световната икономика, както и повишаването на цените на храните и енергията, изменението на климата, геополитическото напрежение и конфликтите. Обезпокоителен е фактът, че 160 млн. деца все още полагат детски труд, а почти 28 млн. души - на принудителен труд. Всички тези проблеми изискват незабавни и ефективни действия“, изтъкна Шалапатова.

Министърът посочи, че като част от международната общност, всички държави имат както общи отговорности, така и общи права и цели - за мир, социална справедливост и достоен труд за всички, без изключение и в духа на принципа "никой да не бъде изоставен". „Радвам се, че тези ценности се споделят и от генералния директор на МОТ Жилбер Хунгбо и са поставени на челно място в дневния ред на организацията“, добави тя. В изказването си Шалапатова увери, че България ще продължи да участва активно и да подкрепя всички дейности на Международната организация на труда и потвърди пълната ангажираност на българските експерти за постигане на социална справедливост.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK