Над 600 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване за два обекта в Кюстендилско

Катя Димитрова, снимка: Областна администрация - Кюстендил

585 810 лв. ще бъдат отпуснати за помпена станция „Таушаница” - гр. Дупница

Министерски съвет одобри финансиране на два обекта, нуждаещи се от аварийно-възстановителни дейности чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Постановление №188 бе прието  на заседание, проведено на 20.07.2022 г. и публикувано в Държавен вестник, бр. 58, от 23.07.2022 г.

585 810 лв. ще бъдат отпуснати за реконструкция на помпена станция „Таушаница” - гр. Дупница и изграждане на напорен водопровод от помпена станция „Таушаница” до разпределителна шахта „Дренски рид”.

Реализирането на проекта ще даде възможност, при необходимост, за подаване на допълнителни количества вода от Дюкер 1 към резервоарите и разпределителна шахта „Дренски рид”.

Искането за разглеждане и финансиране на обекта е подадено на 22.03.2022 г. от кмета на Община Дупница до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

43 933 лв. ще бъдат отпуснати за почистване на 400-метров участък от р. Банщица в землището на с. Ябълково, община Кюстендил. Искането за финансиране на обект „Изпълнение на дейности по осигуряване проводимост на високи води на засегнат от вредното въздействие на водите речен участък на река Банщица в землище на с. Ябълково, община Кюстендил”, Областна администрация-Кюстендил е подала към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС още на 06.08.2021 г.

На 21.12.2021 г. е изискано допълнение на приложената документация – изготвен от инженер-хидролог с пълна проектантска правоспособност, проект на обекта. Искането за финансиране е подновено на 04.02.2022 г. от настоящия областен управител Катя Димитрова.

С изпълнение на заложените в проекта дейности за възстановяване проводимостта на речното корито и провеждане на техническа рекултивация, ще се предотврати подкопаване и разрушаване на бреговата ивица в зесегнатите участъци и в значителна степен ще се намали риска от възникване на аварийни ситуации с евентуални негативни последици за изградената в непосредствена близост до река Банщица пътна инфраструктура Главен път I-6 Граница Македония – Гърляно – о.п. Кюстендил – Радомир – Перник – София”.

Изпълнението на проекта ще доведе и до постигане на екологичните цели, заложени в Плана за управление на речните басейни в Западнобеломорски район 2016-2021 г.

През 2022 г. Областна администрация-Кюстендил е подала към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС искане за финансиране на още един обект - „Изпълнение на дейности по осигуряване на надеждна проводимост на високи води на засегнати от вредното им въздействие речни участъци на реките Елешница, Банска, Соволянска Бистрица и Конявска, област Кюстендил“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK