Свиленски: Отдавна сме внесли в прокуратурата сигнали за корупция в служебния кабинет на Радев

Снимка: БНТ

Той обяви, че социалистите ще предложат кандидати за регулаторните органи

„Вече всички виждат, че тази сглобка е изтъкана от скандали ежедневно. Имаме едно безпардонно управление – евроатлантизмът е само смокиновият лист, зад който се крие съчетание на различни интереси.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.

„Въпреки че имат 168 гласа в парламента, забравят, че отвън съотношението е друго. Гражданите са на коренно противоположни позиции – съотношението им по всички важни теми, които се случват, е 70-30 в полза на гражданите, а не в полза на управлението“, посочи той.

По неговите думи опозиция не е само да правиш скандали, да тропаш по банките и да крещиш – важното е да даваш алтернативните решения, както прави БСП.

„По всеки проблем ние даваме алтернативно предложение. Всяка година предлагаме алтернативен бюджет с различни параметри от тези на управляващите, които засягат левите и работещите хора. В момента всички говорят за скандалите и за ротацията, но никой не говори за безплатните банкови сметки, които трябваше правителството да въведе преди 7 месеца – ние поставихме въпроса и настояваме бързо да бъде решен. Или за цената на водата - всички усетихме как от 1 януари тя скочи от 5 до 8 пъти в различни градове. Ние предлагаме две тарифи до и над определени количества, както и въвеждане на водни помощи в подкрепа на социално слабите“, даде пример Георги Свиленски.

Той обяви, че социалистите ще предложат кандидати за регулаторните органи, които са професионалисти и експерти, но не очаква управляващите да ги изберат, ако се съди по избора на конституционните съдии.

„Ние предложихме и кандидат за председател на НЗОК, който не получи нито една критика, но не беше избран. Избраха двама скандални кандидати, които ги накараха на следващия ден да подадат оставки“, припомни народният представител.

„Самата процедура по избор на конституционни съдии показа безпардонността и наглостта на управляващите“, категоричен бе Свиленски и обясни: „Няма как да има решение на Конституционния съд, че мандатът на тези съдии е 7 години, а ти да запишеш, че ги избираш за 9 години. Това показва отношението им към Конституцията и конституционните решения. Всичко това, за да покажат, че каквото решат, това ще стане и че така ще си приемат и регулаторите – без да се съобразяват със законите и общественото мнение. Каквото и да си говорим, хората не приемат еднозначно новите конституционни съдии. Десислава Атанасова е ярко политическо лице – напуска поста председател на парламентарна група 2 часа преди да стане конституционен съдия. Това българските граждани го виждат и няма как после да имат доверие на решенията на този Конституционен съд.“

Свиленски коментира още, че за скандалите в президентството, за които сега Пеевски говори, а Борисов се е скрил, БСП е подала сигнали в прокуратурата. Той припомни и за продажба на имот в столичния квартал „Изгрев“ за 300 000 лв. при пазарна цена 2 милиона лв., и за договора с „Боташ“, за скандала с нагласените поръчки за горива в Министерството на правосъдието и Министерството на енергетиката, за схемите с имотите на Министерството на труда и социалната политика.

„Борисов, като лидер на най-голямата партия, няма как да не знае нищо. А Пеевски да внесе информацията, която има, в прокуратурата – не само пред медиите да ги говори тези неща“, призова Георги Свиленски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK