Няма правно основание за сигнала, внесен във вторник срещу главния прокурор Иван Гешев от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това заявиха на кратък брифинг от държавното обвинение минути след изказването на Рашков по темата в сградата на вътрешното министерство.

Рашков внася сигнала си до заместник-главният прокурор и началник на ВСС Борис Сарафов. Така Сарафов би се наложило да разследва прекия си началник Иван Гешев. От НСлС обаче съобщиха вече, че препращат сигнала към Спецпрокуратурата.

"Това е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата", категоричен бе говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Авторът на сигнала, който притежава научна степен в сферата на наказателното производство - доц. Бойко Рашков, следва да знае, че разследването срещу магистрати по силата на закона е в компетенциите единствено, в случая, на Софийска градска прокуратура или Специализираната прокуратура", заяви Милева. По думите й няма въз основа на какви правомощния НСлС да образува наказателно производство.

Поради това сигналът е препратен към Спецпрокуратурата, съобщи също от своя страна говорителят на обвинител номер 1.

"Ако в сигнала присъстват същите тези факти, които бяха представени в искането към Висшия съдебен съвет, то подателят на сигнала следва да има предвид, че тези факти вече бяха окачествени като правно несъстоятелни", подчерта Милева.

По думите й с действията си Рашков нарушава основни европейски ценности като разделението на властите и цели сблъсък между институции и уронване на приоритета на съдебната власт. /news.bg/