Калин Стоянов: Няма да допуснем никакво влияние върху изборите

Снимка: Infomreja.bg

Калин Стоянов очерта три основни заплахи за сигурността

МВР и Министерството на електронното управление няма да допуснат никакво влияние върху изборите на 9 юни. Това увери делегатите на асамблеята на НАТО вътрешният министър Калин Стоянов. Той посочи дезинформацията като една от основните заплахи за целия свят.

Калин Стоянов очерта три основни заплахи за сигурността в момента извън военните конфликти. Според него това са дезинформацията, киберпрестъпленията и мигрантският натиск. Той даде пример как с фалшиви новини се играе със страховете на хората.

"Много често в публичното пространство се разпространяват неоснователни твърдения за засилен натиск и превръщане на страната ни в гето на нелегални мигранти. Истината обаче е, че благодарение на новите организационни мерки и добрия диалог с Турция на всички нива от септември 2023 г. се наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България. През периода от 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани общо 12 042 опита за нелегално преминаване на границата, което е със 70% по-малко сравнено със същия период на миналата година", заяви вътрешният министър.

Заради една от основните поставени теми - дезинформацията и борбата с нея, делегатите на асамблеята на НАТО поискаха и видеоконферентен разговор с журналиста от разследващия сайт Белингкат и преследван от Федералната служба за сигурност на Русия Христо Грозев. Той им разказа как Русия използва дезинформацията в последното десетилетие.

"Това стана почти случайно при първата руска инвазия в Украйна, когато доверието към силите на местната защита понесе силен удар, голяма загуба. Свалянето на самолета на малайзийските авиолинии беше ключов момент в промяната на тази стратегия. За Русия се оказа почти възможно да представи доказателства в подкрепа на твърденията, че украинците са свалили самолета. И това, което Русия направи, беше да разпространи тази дезинформация, като насочи части от нея към всички играчи, които имаха нужда от това - по търговски, корпоративни или политически причини", каза още Христо Грозев.

Утре е пленарната сесия на пролетната парламентарна асамблея на НАТО. На нея ще присъства и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщава БНТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//