Станишев не изключва възможността да се кандидатира за лидер на БСП

Снимка: БСП, архив

Според него подаването на оставка от Корнелия Нинова е било неизбежно

Бъдещето на България е в ЕС, а не БСП да се състезава в евроскептицизъм с партии от десницата, както правеше през последните години. 

Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Сергей Станишев, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер на България.

"Аз си мълчах по време на кампанията, но се говореха пак неистини, защото се обясняваше колко противоречията с европейските социалисти са минали на заден план и все повече хора разбирали политиката на БСП. Което не е вярно. Последните месеци за първи път БСП беше официално предупредена, че може да бъде изключена (от ПЕС - б.р.), заради свои националистически тенденции, както се е случвало с други партии", уточни той.

По думите му стъпката с оставката на лидера на БСП е била неизбежна, но призова да не забравяме, че Корнелия Нинова вече си е подавала оставката.

Той допусна, че "при подходящи условия тя би опитала да се кандидатира отново". 

Според него Националният съвет на БСП е бил превърнат през последните години в "гумен печат на това ръководство на партията".

"Трябва да се свика Конгрес на партията, който да направи дълбок анализ къде са грешките и да начертае нов курс. Личностите са функция на нова политика", посочи той.

На въпрос дали би се кандидатирал за председател на БСП, Сергей Станишев отговори:

"Нищо не е изключено в живота и в политиката".

Бившият министър-председател подчерта, че би било безотговорно да няма управление и да се отиде отново на предсрочни избори през есента:

"Нови избори би било катастрофално. ... Надявам се да имаме кабинет, но при тази делегитимация на процеса по-разумното би било партиите да търсят един по-експертен и програмен по типа си кабинет". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//