Доц. д-р Атанас Атанасов: Няма да позволя никакви опити за намеса върху работата на НСИ

Снимка: НСИ

Председателят на НСИ разсея съмненията на „Възраждане“ за изчисляването на инфлацията

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с представители на партия „Възраждане“. Причина за срещата с народните представители Димо Дренчев, Йордан Тодоров, Борис Аладжов и общинския съветник в СОС Деян Николов бяха съмненията на някои членове на партията относно изчисляването на инфлацията за страната.

Председателят на НСИ отговори изчерпателно на всички въпроси на гостите от „Възраждане“ за брутния вътрешен продукт, изследването на домакинските бюджети, разясни методологията за изчисляване на инфлацията, представляващи интерес за тях.

„Целият ми живот е статистика. Аз съм университетски преподавател и с политика не се занимавам. Няма да позволя никакво въздействие и опити за намеса върху работата на НСИ“, изтъкна доц. Атанасов на въпрос дали може да се влияе при изчисляване на инфлацията.

Представителите на „Възраждане“ поискаха подробна информация за методологията, потребителската кошница и начина на изчисляване на инфлацията. Двете страни се разбраха, че НСИ ще предостави исканата информация по официален път в най-кратки срокове, след като бъде поискана официално.

Нещо повече, доц. Атанасов обеща да ги покани на среща с представителите на Евростат при предстоящата наесен визита, чиято цел е именно методологията за изчисляване на инфлацията и получените данни.

По-рано днес председателят на „Възраждане“ обяви, че е получено писмо от бивши служители на НСИ, които описват „нередности“ в работата на институцията. След направена проверка се установи, че подписите не съответстват на полаганите от тях в институционалните документи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK