Касираха изборите за общински съветници в Хасково

Снимка: Infomreja.bg

Все пак решението подлежи на обсъждане пред ВАС в 7-дневен срок

Административен съд - Хасково касира изборите за общински съветници. Съдът в областния град осъжда ЦИК да заплати на ПП "Ние идваме", КП "БСП за България", ПП, ВМРО-Българско национално движение и"Възраждане" сумите от по 2500 лева. Отделно изборната администрация трябва да плати на ПП-ДБ и КП "България на регионите" и Възраждане по 700 лева разходи за делото. Все пак решението подлежи на обсъждане пред ВАС в 7-дневен срок, пише news.bg.

За да постанови този резултат, съдът е приел, че оспореният акт не е в съответствие с материалния закон. В тази връзка, въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото, е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, в следствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка. Поради това и доколкото в случая неправилното отчитане не се дължи и на неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции), изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се обяви за недействителен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK