Община Гоце Делчев е завела 3 съдебни дела срещу свои длъжници

Снимка: Infomreja.bg

Невнесената сума е общо 60 000 лева

На последното си редовно заседание Общинският съвет в Гоце Делчев прие Стратегия за управление на общинската собственост за мандат 2023-2027 г., отчете нейното състояние  и резултатите от  управлението й през миналата година и прие Програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост, през настоящата година.

Към 31 декември 2023 година по реда на Закона за общинската собственост и Наредба №2 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, от Община Гоце Делчев са отдадени под наем 755 имота или части от имоти.

Общината притежава незастроени урегулирани поземлени имоти в района на бившето военно поделение – около 60 000 кв. метра, отредени за жилищно строителство, обществено обслужване, изграждане на зони за отдих, детски площадки, озеленяване.

Жилищният фонд на Общината се състои от 30 апартамента и 4 къщи. В тях са настанени крайно нуждаещи се от жилище граждани и техните семейства.

Основният потенциал на недвижими имоти в Общината са земеделските земи, общо 49 051 декара.

През миналата година с решения на Общинския съвет са сключени 323 договора за продажба на земеделски имоти, както и 40 договора с животновъди за отдаване под наем на пасища и мери. След проведени тръжни процедури по цени, определени от Общинския съвет, са подписани 542 договора за отдаване под наем на земеделски земи.

От управлението на имотите, общинска собственост, през годината са постъпили 196 000 лева при прогнозирани 260 000. Недостатъчното изпълнение – около 75 %, се дължи на несъбрани вземания от предишни години на обща стойност 60 000 лева. За получаване на дължимото са заведени три съдебни дела.

Очакваните приходи за 2024 година от разпореждане с имоти – общинска собственост, са 380 000 лева. Общо прогнозираните приходи са 640 000 лева без ДДС, а очакваните разходи – 214 000 лева, като основно те ще бъдат направени за наложително отчуждаване на имоти.

На заседанието беше подчертано, че приетата Програма е отворена и може да бъде актуализирана през годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK