37 491 197 лв. е бюджетът на община Банско за 2024

Снимка: Община Банско

Вижте за какви проекти са предвидени средства

37 491 197 лв. е бюджетът на община Банско за 2024 година.

В свое обръщение до жителите, кметът – Стойчо Баненски, посочи за какви проекти са заложени средствата.

С общ бюджет от 37 491 197 лв., ние поемаме отговорност за своята финансова устойчивост, казва Баненски.

Приходите от субсидии за държавни дейности са 19 024 131 лв., а планираните местни приходи достигат 18 467 066 лв.

През 2024 година са очаквани приходи от данъци в размер на 8 560 000 лв. и неданъчни приходи от такси, наеми и други в размер на 5 030 800 лв., държавна субсидия на местната дейност в размер на 1 166 700 лв. Преходният остатък от предходната година е в размер на 4 432 166 лв.

Разходите за делегирани от държавата дейности са разпределени целево: образование, социално подпомагане, читалищна и музейна дейност, здравеопазване, отбрана и сигурност. Разходите, финансирани с местни приходи включват: инвестиции в инфраструктура и проекти, здравеопазване, екология и чистота, социално подпомагане, култура, спорт, сигурност и др.

Най-значимите проекти, залегнали в инвестиционната програма за 2024 г., са ремонт на Детска градина №1 – Голева детска градина, изграждане на детски площадки от ново поколение и съоръжение за спорт на открито. Средства са отделени и за ремонт на улиците „Радон Тодев“, „Лазар Томов“ в Банско и „Митко Палаузов“, „Софроний Врачански“ и „Иван Галчев“ в град Добринище, както и за асфалтиране на улици в малките населени места от общината. Предвижда се ремонт и оформяне на паркинг на улица „Марушка Буйниова“ при кръстовището с улица „Лазар Томов“.

Стремим се към модернизация и подобрение, планирайки значими проекти като довеждащ водопровод до град Добринище, както и изграждане на системи за външно изкуствено осветление на град Добринище, село Филипово и село Места. Стартирането на изграждането на Дом на покойника и ремонтните дейности в Гробищен парк-Банско са част от нашата годишна програма, добавя градоначалникът.

Заделени са средства за довършване на проектите, които са в процес на изпълнение, както и за безлихвено кредитиране или съфинансиране на проекти, които тепърва ще се изпълняват или за които предстои да кандидатстваме. Предвидени са средства за богата културна програма, подпомагащи местния бизнес и утвърждаването на община Банско, като целогодишен курорт. Общината продължава на подпомага и местните спортни клубове, за да може нашите деца да растат здрави и щастливи!, казва кметът.

Бюджетът може да разгледате на: https://shorturl.at/etMQ4

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK