БСП и “Възраждане” внасят доклад за референдум за Паметника на Съветската армия

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова завежда дело в Административен съд София-град

Днес внасяме доклад за референдум заедно с “Възраждане” за това дали Паметника на Съветската армия столичани искат да остане на мястото, където е. Това заяви общинският съветник от БСП Иван Таков, пише БГНЕС.

“В момента виждаме да се извършват незаконни действия от държавата”, смята Таков. Той настоя да знае къде е разрешението за строеж, къде е проектът за реконструкция и реставрация, съгласуван с Министерство на културата и Паметници на културата. Също и къде е планът за безопасност и здраве. “Днес ще сезираме всички компетентни и отговорни органи”, обяви общинският съветник. По думите му по днешна оценка паметникът струва над 20 млн. лв., като те са били събирани с дарения от българи. “С какво ще бъде заменен като бъде премахнат, с поредната безумна арт инсталация от Алиекспрес”, запита Таков.

Той уточни, че ако държавата не си изпълни задълженията и продължи да прави закононарушения, те ще продължат с гражданските си протести.

“Днес в 10:00 часа трябваше да имаме поредна среща с ПП-ДБ-СС. Те демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което е огромна червена линия”, добави той. Таков заподозря, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС ще направят сглобка и на местно ниво.

Още днес преседателят на гражданската платформа Мая Манолова завежда дело в Административен съд София-град (АССГ). От пресцентъра ѝ казват, че делото ще е "с искане за незабавно прекратяване на самоуправните действия на областната управа по вандалското унищожаване на Паметника на Съветската армия".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK