Мая Манолова: „ЛЕВИЦАТА!“ ще се бори за правата на жените и жертвите на домашно насилие

Снимки: Infomreja.bg

Вася Пешева: Убедена съм и вярвам, че и малкия град може и трябва да е привлекателно място за живот

„Искам да отбележа големия грях на последния парламент и специално на тези, които гласуваха против закона за домашното насилие. Според последни данни, 41% от жените в България са жертва на домашно насилие, а няма къде да се оплачат.

Последният законпроект, които беше отхвърлен, гарантираше и изискваше във всеки областен град да има поне един кризисен център и друг, който да се занимава с профилактика. Според мен, отива на „ЛЕВИЦАТА!“ да се занимава с правата на жените и неравенството в заплащането.“

Това заяви Мая Манолова на среща днес с представители и симпатизанти на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кюстендил. Тя допълни, че жените получават средно с 265 лв. по-ниски заплати и 220 лв. по-ниски пенсии.

На журналистически въпрос Манолова уточни, че не трябва да се смесват законът за домашното насилие и Истанбулската конвенция. От „ЛЕВИЦАТА!“ са категорични, че след обявяването й за противоконституционна се гарантира, че тя няма да бъде приета и разпоредите й няма да бъдат прилагани в България.

Основните приоритети на коалицията бяха представени от нея, Татяна Дончева и Вася Пешева - водач на листата в Кюстендил, навръх международния празник на жената. Според статистиката, на предстоящите избори „ЛЕВИЦАТА! има най-много жени – водачи на листи.

Коалицията ще работи изцяло в интерес на хората в новия парламент, като фокус е поставен върху демографската криза, цялостна трудова реформа, незабавно увеличаване на доходите, ограничаване на безконтролното повишаване на лихвите, спекулата в цените на храните, монополите и картелирането.

„Убедена съм и вярвам, че и малкия град може и трябва да е привлекателно място за живот на младите хора. Това се превърна в моя кауза и именно с нея влизам в тази кампания. За да може това да стане реалност, трябва да насочим нашите усилия в осигуряване на достоен, спокоен и сигурен живот. Аз вярвам, че това е възможно, а пътя минава през добро здравеопазване, добро образование, възможности за реализация, сигурност, по-високи доходи. Това са моите лични цели и целите на коалицията.

В последните години виждаме, че тези цели са оставени на заден план. Колкото повече се катери човек нагоре, толкова повече забравя за проблемите на хората. Виждам, че управниците поставят вътрешната политика като функция на външната, а аз считам, че вътрешната политика трябва да е приоритет за всички.“, заяви Вася Пешева, водач на листата в Кюстендил. Тя призова хората да отидат и да гласуват на предстоящите избори машинно. „В момента няма силно ляво представителство, затова призовавам ние да станем новото ляво, силно представителство в следващия парламент.“, заяви Вася Пешева.

Татяна Дончева добави, че в последните години лявомислещите хора са  останали политически непредставени. Младите хора също. Тя е категорична, че политическите сили трябва да имат визия и желание да увеличат доходите. „При тази политическа нестабилност и желанието на хората да се стабилизира държавата, трябва да има хора, които разбират как да се случи и да са подготвени, а не самозванци.“, допълни тя.

Левицата трябва да бъде политически представена от лявото, от хора с ляво мислене, които не искат да се идентифицират с БСП. Затова от коалицията смятат, че е време да се появи нов единен ляв, политически субект.

„В листите присъстват знакови, познати и доказани лица в съответните райони.“ Левицата трябва да е силна по време на местните избори през есента. Нашата идея е, че вбъдеще и БСП ще се включи в тази единна лява формация. “, заключи Татяна Дончева. Тя изрази съмнение, че с настоящето ръководство на партията това е възможно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK