Свиленски: Новата коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ си играе с държавата

Снимка: БСП

До края на седмицата трябваше да се гласува увеличаването на пенсиите

 „За пореден път ставаме свидетели на саботаж на българския парламент от страна на новата управляваща коалиция „Възраждане“, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ.“ Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг след проваления кворум в Народното събрание.

„Днес на Председателски съвет беше поставен въпроса в предварителната програма да отпадне точката за избор на председател на Народното събрание и точката за предлагане на процедурни правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията. Както и вчера казахме, това са причините, поради които новото управляващо мнозинство не желае парламентът да функционира“, посочи той.

Свиленски обърна внимание и че вече 8 дни след свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев, новата коалиция няма кандидат за председател. „Вчера, след свалянето на българското правителство, разбрахме от ГЕРБ, че нямат кандидат за министър-председател и нямат намерение да правят правителство. Новото управляващо мнозинство ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС и ИТН хвърлят държавата в хаос“, добави социалистът.

По неговите думи днес е трябвало да бъде приет законът за европейските средства, касаещ 2,5 млрд. евро за българските семейства и българския бизнес,  да бъдат приети изборните правила за председател на КПКОНПИ и да  бъде избран председател на българския парламент. „Тези хора си играят с държавата. Те единствено гледат да оцелеят собствените им интереси и бизнес интересите на тези, които вчера се разхождаха по площада на „Александър Невски“, категоричен бе Георги Свиленски.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ припомни и вчерашното провалено заседание на външна комисия от мнозинството на „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и ИТН, на което е трябвало да бъде разгледано френското предложение за Република Северна Македония. „Позицията на БСП, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в Договора от 2017 г. и Декларацията на Народното събрание от 2017 г., няма да подкрепим каквото и да е предложение.

Но това не значи, че обсъждането в българския парламент трябва да спре и че българските граждани не трябва да бъдат информирани. Ние няма да бъдем тези, които ще предадем българските национални интереси. Ще ги отстояваме докрай, така както са ни изпратили нашите избиратели в тази пленарна зала“, каза още той.

Свиленски посочи и друго: „До края на седмицата трябваше да бъде приет бюджетът на Държавното обществено осигуряване, за да може българските пенсионери да получат своите пенсии. Това нещо явно няма да се случи. До края на седмицата трябваше да бъде приет бюджетът на НЗОК. И това вероятно няма да се случи. До края на следващата седмица трябва да бъде приет Държавния бюджет. Той вероятно ще бъде бламиран или ще бъде засипан с предложения, които ще го направят неизпълним“.

„Това няма да ни спре всеки ден на казваме на българските граждани какво им предлагат новата управленска коалиция „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Вчера всички видяха кой се обедини срещу легитимната власт на България“, категоричен бе Георги Свиленски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn