Петков: Никой не може да извива ръцете на демократичния свят

Снимка: Infomreja.bg

Това каза премиерът по време на бизнес закуска с Американската търговска камара

„Беше нужно да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят”. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

„Ние сме част от една общност – на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия.

Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО”, категоричен беше Петков.

Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия, съобщава Нова тв. По думите му България е изпълнявала коректно договора си, но „беше решено като политически инструмент да бъде прекъсната (газовата връзка)”. По думите на Петков освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия.

„Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще”, смята премиерът.

 Той подчерта, че енергийната стратегия на България е била променена в посока на зелена трансформация. „И тук колаборацията с нашите приятели от САЩ също е много важна”, допълни той. Според него новите ядрени мощности е тема в посока диверсификация, а те трябва да се случат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK