Решено: Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати

Снимка: Infomreja.bg

В законодателството се предвижда съдии, прокурори и следователи да бъдат само български граждани

За депутат ще може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, но е живял последните 18 месеца в страната, предаде БТА.

Това предложение за промяна в Конституцията беше подкрепено с пет гласа “за”, четири “против” и без въздържал се от Комисията по конституционни въпроси. На днешното заседание комисията разглежда на второ четене проекта за изменения в основния закон.

Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС гласува “против” предложението. Той обясни своя вот с това, че липсват точни данни за това колко българи имат двойно гражданство и колко точно български граждани живеят в чужбина.

Гласуваното предложение за двойното гражданство бе предшествано от дебат в залата, в който освен депутати, мнението си изразиха и експерти по конституционно право.

Как се определят тези 18 месеца като срок, попита преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

В законодателството се предвижда съдии, прокурори и следователи да бъдат само български граждани. След промяна на Конституцията не е задължително веднага да се промени и законът, но ми се струва, че ще има натиск това да стане, отбеляза преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова.

Защо някой с двойно гражданство може да стане депутат или министър, а да не може съдия. В закона за държавните служители също има ограничения, попита експертът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK