Тодор Кантарджиев очаква пикът на грипа да е през януари и февруари

Снимка: БГНЕС

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип

Пикът на грипа наближава. Той ще бъде в края на януари или началото на февруари. Това заяви пред БНР епидемологът проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че през първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1. По думите му когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Според него увеличението на случаите ще бъде плавно. Кантарджиев поясни, че тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства.

Епидемиологът поясни, че грипът може да свали човек от пълно здраве за два часа. Симптомите са повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите, допълни той.

Кантарджиев подчерта, че грипът има много кратък инкубационен период. Според него в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

Той посочи, че COVID-19 рядко протича тежко. Кантарджиев изтъкна, че вирусът няма да изчезне, но ще намалява. Професорът отчете и спад на случаите на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK