Медицински мобилни екипи тръгват по селата в община Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Посещенията по селата започват от 19 декември

Села, които са до 15 километра от град Кюстендил не се дофинансират и е спряло посещението на лични лекари в тях. Това обяви на пресконференция кметът на Кюстендил, инж. Огнян Атанасов. За проблема той е сигнализиран днес от кметовете на села в общината.

„Веднага се заехме с проблема и това, което успяхме да направим още в първия час е да организираме мобилни медицински екипи, които ще започнат посещения от 19 декември по селата. Предстои да уведомим кметовете на кметства, които ще определят часовите диапазони по селата“, обяви още кметът.

С помощта на Комплекс за социални услуги ще бъде организирано на място измерване на кръвно налягане, измерване на кръвна захар и консултация за социалните услуги, които предлага Общината.

„Междувременно ще бъде направена консултация и с общопрактикуващ лекар, за да се види каква е нормативната база и общопрактикуващ лекар на върви с екипа по селата. Смятам, че по този начин като осигурим по-адекватно здравно обслужване, ще бъде добре за нашите съграждани от по-отдалечените населени места.

Отделно ще бъде проведен разговор с общопрактикуващия лекар по селата, за да видя за какво дофинансиране става въпрос и ще се опитаме да го подсигурим от Общината, за да може да продължи да обслужва своите пациенти“, каза още кметът.

Той уточни, че в мобилните екипи ще има медицинско лице, който ще има право да прави електрокардиограми, да измерва кръвно и кръвна захар. „Той няма да може да прави консултации, именно поради тази причина ще търсим възможност за общопрактикуващ лекар по селата“, заяви инж. Огнян Атанасов.

„Това че даден общопрактикуващ лекар е имал разкрита практика в определено село, не означава че същият не може да се е отказал от нея“, уточни председателят на Общински съвет Димитър Велинов. Той посочи, че съгласно Областната здравна карта е определен броя на общопрактикуващите лекари и на незаетите практики. Велинов очаква с новия бюджет на НЗОК да бъде изчистен проблемът с концентрацията на специализирана медицинска помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK