От април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни

Снимка: Infomreja.bg

Над 300 лекарства ще бъдат с намалено доплащане

Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния.

След положителното становище на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването вчера Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 02.04.2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България

За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация.

Пълния списък на лекарствата вижте тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK