Главната прокурорка на ЕС предупреди за престъпно влияние в политиката

Снимка: ЕП

Разкриваемостта на престъпленията е нищожна

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

"В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации", каза Кьовеши пред германския в. "Зюддойче цайтунг". 

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците. "Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща", посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията. "Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра", заключи Кьовеши. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK