Над 30% от испанците вече имат бустерна ваксина срещу коронавирус

Снимка: pixabay

Общо са приложени около 15 милиона ваксини

Хората под 65 години в Испания, които са били заразени с коронавирус, ще могат да си сложат бустерна доза четири седмици след инфекцията, и то при условие, че са изминали шест месеца от пълната им ваксинация срещу Covid-19. Това гласи последната актуализация на Стратегията за ваксинация, която Министерството на здравеопазването прие заради бързо разпространяващия се вариант Омикрон.  

Третата доза за хората от 40 до 65 години ще се поставя 6 месеца след втората доза, ако са ваксинирани с Pfizer или Moderna и три месеца след ваксинацията им с AstraZeneca или Janssen. Целта е да се спре разпространението на Омикрон варианта, който сред 40-годишните вече е с кумулативна честота от 3 000 случая на 100 000 жители, а при 50-годишните достига до 3 400 инфекции. 

На заразените с коронавирус деца ще се поставя единична доза от ваксина 4 седмици след диагностицирането , а ако се заразят между двете дози, втората ще се поставя 8 седмици след първата доза.

Повече от 30% от испанското население вече има бустерна доза срещу коронавируса. Общо са приложени около 15 милиона ваксини. 

Честотата на заразяване расте във всички автономни региони освен в Андалусия и Ла Риоха. Всички възрастови групи регистрират при много високи нива на риск, с изключение на хората над 70 и 80 години, където случаите са под 1 000 на 100 000 жители. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//