Гергана Николова: Гражданското общество в Пловдив е будно

Източник: БГНЕС

Хората защитиха нападнатия Митко - скромния продавач на чорапи

Една случка не спира да намира място в медиите в последните дни, провокирана от агресия, родила подкрепа и съпричастност. Историята за Митко от Пловдив, когото и софиянци дори познават, вдигна вълна от несъгласие с проявата на насилие и омраза към другия.

Наричат го "градския талисман", а е продавач на чорапи, който всекидневно кръстосва павираните улички на артистичния квартал от години.

Митко беше нападнат в четвъртък от собственик на заведение в "Капана", който се укри, а полицията го търси в продължение на два дни. Поводът – един невърнат чадър. Пловдивчани два дни протестираха пред затвореното заведение на нападателя и оставяха пред обекта му мръсни чорапи. В събота вечерта стана ясно, че Ивайло Панов е задържан.

"Човек, известен с трудолюбието си, с честността и вежливостта си. Познат и харесван от много хора. И съвсем логично гражданското общество на Пловдив се надигна да го защити. Независимо от етноса му. Защото така е редно”. С тези думи Гергана Николова, собственик на магазинче за арт изделия и студио за декупаж и рисуване с къна, описа пред БГНЕС Митко и реакцията на съгражданите си.

„Пловдив е мултикултурен, в него стотици години съжителстват в мир и сговор различни етноси”, отбеляза тя. Според нея нападателят, считайки се за всемогъщ, си е позволил незаслужена физическа разправа с един достоен пловдивчанин и затова Пловдив показа, че няма да толерира такова поведение.

„И всеки, който иска да живее и да развива бизнес в града ни, трябва да е подготвен, че тук своеволията и избиването на комплекси не виреят. Ще опазим града ни мирен, толерантен и уютен за жителите и гостите му. Защото гражданското общество на Пловдив е будно и ще защити достойнството на всеки свой съграждан”, заяви още Николова.

След изтичането на 24-те часа задържане на Панов се очаква Районната прокуратура в Пловдив да вземе отношение относно наказателната отговорност на мъжа. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK