Цацаров: Дойде ми в повече, искам да живея нормално

Снимка: БГНЕС

Искрен Арабаджиев от ПП не скри разочарованието си от работата на комисията

Готов съм да отговарям на всички въпроси. Това увери подалият оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Той бе извикан от законотворците да докладва какво е свършила комисията. Цялата налична информация е предоставена на депутатите, стана ясно от думите му. Пълна справка е готов да предостави в годишния доклад на КПКОНПИ, съобщава news.bg.

Искрен Арабаджиев от ПП не скри разочарованието си от работата на комисията и поиска справка как работи комисията, как образува производства, как се проверяват декларациите за конфликт на интереси. Производства се образуват така, както е разписано в закона, отговори Сотир Цацаров.

Конфликт на интереси се проверява по сигнал, допълни той. От обяснението му стана ясно, че откакто е създадена възможност да се подават сигнали онлайн основно те се подават така. 70% от сигналите за конфликт на интереси засягат общински съвети. Противодействие на корупцията се проверява по сигнал и по възлагане от прокуратурата.

Комисията не може сама да образува имотна проверка, каза още Цацаров. 5876 са активните проверки за имущество, стана ясно от думите на подалия оставка председател на КПКОНПИ.

Тома Биков поиска да разбере защо Цацаров е подал оставка. Първият основен мотив е, че не искал да се упражняват с името му. Всеки човек има достойнство, сподели Цацаров и изтъкна, че не искал да бъде обвиняван за неслучилите се неща в държавата. Лично той спомена името на Христо Иванов, който хвърлял обвинения срещу него, но от когото чувал само "Да, господин премиер", когато лидерът на "Да, България" бил министър на правосъдието.

На Цацаров му дошло в повече да го обвиняват за всичко, дори и за кризата в енергетиката. С оставката си давал възможност на критиците си да покажат какво могат. Пречката "Цацаров" вече я няма, заяви за себе си Сотир Цацаров.

Друга причина за оставката му е професионална. Искал да се върне в съда. Да му мислят тези, които въпреки че имат диплома за юристи, не могат да работят нищо друго освен да са политици, закани се Сотир Цацаров и сподели: Искам нормален живот.

Не отнемането на допуск е причина за подаване на оставка, а обратното - подадената от мен оставка е причина да ми отнемат допуска, каза Цацаров. Десет дни преди да подаде оставка, информирал държавния глава, тъй като смятал това за редно. След като обявил, че ще подаде оставка, провел беседа с агент на ДАНС. Те му обявили, че беседата ще е за отнемане на допуска му до класифицирана информация заради "Цумгейт". За отнемане на допуска му настоявали премиера и вътрешния министър.

Припомняме, Сотир Цацаров заяви намерението си да се оттегли от Антикорупционната комисия на 13 януари.. Той мотивира датата 1 март с желанието си преди това да представи отчета за дейността на Комисията и чрез него да опровергае критиците си. Той обеща и да каже защо иска да си тръгне предсрочно.

По предварителни данни обаче към молбата за оставка липсват писмени мотиви.

От своя страна председателят на ресорната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията Михаил Камбарев посочи, че е научил от медиите за депозираната оставка. Именно тази комисия е първата, която ще се произнесе по нея.

Ден след като бившият главен прокурор обяви, че напуска КПКОНПИ предсрочно, стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Впоследствие самият Цацаров заяви, че това се е случило след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче отрече кабинетът да е оказал натиск на ДАНС по случая, подчертавайки, че това не е натиск на правителството, а изпълнение на конституционните правомощия.

Бившият премиер Бойко Борисов пък настоя парламентарната антикорупционната комисия да се събере незабавно в Народното събрание и да изслуша Сотир Цацаров за обвиненията, които има към него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6