Нова израелска офанзива в централната част на Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск призова Израел и "Хамас" незабавно да приемат предложенията за прекратяване на огъня

Израелските сили отново удариха централната част на Газа, ден след като при акция за спасяване на заложници бяха убити над 200 палестинци. Танкове са напреднали в други райони на Рафах в опит да блокират част от южния град, съобщава БНР.

Израелската армия обяви, че продължава операциите източно от селищата Бурейдж и Деир ал Балах в централната част на анклава. При израелски въздушен удар в Ал Бурейдж днес са загинали трима палестинци.

По последни данни на здравното министерство в Газа, най-малко 274 палестинци са били убити, а 698 са били ранени при израелската атака в лагера Ал Нусейрат в централната част на ивицата Газа, при която бяха освободени четирима от заложниците, отвлечени от радикалната ислямистка групировка "Хамас" при нахлуването в Израел на 7 октомври.

При операцията е ранен един полицай, който по-късно почина в болница. 

Папа Франциск призова Израел и "Хамас" незабавно да приемат предложенията за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, както и да  се осигури хуманитарната помощ спешно да достигне до палестинците в Газа.

По време на неделната си благословия Франциск благодари на Йордания, която тази седмица ще бъде домакин на международна конференция за хуманитарна помощ за палестинците.

"Въпреки че им благодаря за тази важна инициатива, насърчавам международната общност да действа спешно, с всички средства, за да се притече на помощ на изтощения от войната народ на Газа. Трябва да се позволи на хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се и никой не може да я възпрепятства".

Снощи американските военни обявиха, че са възобновили доставките на хуманитарна помощ за населението на Ивицата Газа от временния кей, изграден до бреговете на анклава, който беше повреден от буря в края на май.

По данни на ООН почти всички 2,4 милиона жители на Ивицата Газа са разселени в резултат на сраженията и бомбардировките и са изправени пред продоволствена несигурност с риск от масов глад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//