Директорът на Четвърто ОУ-Благоевград, Илиян Чапкънов: Честит патронен празник!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 137 години от рождението на Димчо Дебелянов

Уважаеми съграждани, уважаеми родители, скъпи колеги учители,

Днес, на 28 март 2024 г., нашето училище празнува 137 години от рождението на поета Димчо Дебелянов. Той е роден в Копривщица и остава на 9 г. сирак, но това не му пречи да се превърне в една безкрайно търсеща звезда в безкрайната Вселена, останал в Пантеона на безсмъртните с творчеството си.

Дебелянов е един от тъжните български лирици, тъй като той описва носталгията по родния си дом и родната си майка в стихотворението „Да се завърнеш в бащината къща”, който е най-значимата крепост в човешкия живот, или с нежен, топъл тон говори за майка си като за пристан: „Помниш ли, помниш ли тихия двор, тихия двор в белоцветните вишни?“.

Едва ли има българин, който да не знае неговото стихотворение:

„Аз искам да те помня все така: 
бездомна, безнадеждна и унила, 
в ръка ми вплела пламнала ръка 
и до сърце ми скръбен лик склонила.“

В двора на училището ни е издигнат паметник на нашия патрон - Димчо Дебелянов. Учителският ни екип е от високообразовани преподаватели, които всеки ден отдават своя хуманен труд за обучението и възпитанието на учениците ни.

Разполагаме с богата материална база и оборудвани кабинети, системно се работи по важни проекти със Словения и Турция, а проектът „Еразъм+“ се осъществява вече за седми път.

За проектирането на училището към европейските измерения доказателство са извоювани 10 златни и два сребърни медала в олимпиадата Кингс от Кралската лига. Специално отличие за училището е и Грамота за сътрудничество и принос за повишаване мотивацията на учениците.

Всички ние се гордеем с постигнатите успехи до момента.

Честит патронен празник!

 

С уважение:

Илиян Чапкънов

Директор на Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов“

гр. Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK