Град Гоце Делчев - сцена на Международния ден на танца

Снимка: Infomreja.bg

Община Гоце Делчев и НЧ "Просвета - 1865" организираха празника за 13-и път

Град Гоце Делчев отново доказа, че е изконно свързван с фолклора, с народните песни и танци. За 13-и път той събра танцьори от различни краища на страната и от чужбина, за да отбележат заедно Международния ден на танца.

В съботния следобед площадът пред паметника на Гоце Делчев е по-пъстър от всякога. Носиите греят с разноцветните си багри, проблясват нанизите на жените, усмихват се цветята в косите им. А когато се люшва хорото, омаята на цветовете се слива с магията на танца…

Казват, че хорото символизира общността, единството. И наистина,  редом до снажните танцьори и гиздавите танцьорки уверено стъпват с пъргавите си крачета най-малките любители на народните танци – децата, до домакините от Гоце Делчев са гостите от Северна Македония…

И така, с хоро, без да спират, танцьорите изминават цялата главна улица. Към тях се присъединяват и много гоцеделчевци, дошли да погледат, да послушат и да се повеселят.

А специално подготвената сцена на площад „Македония“  вече очаква участниците в програмата. Както си му е редът, най-напред се представят гостите - Танцов клуб „Кавака“ – Пещера, представителите на Академия „Евроарт“ от град Щип, Северна Македония, състав „На мегдана“ от Монтана и Танцова формация „Беломорски полъх“ - село Копривлен. След тях са домакините – различните възрастови групи от ТФ „Пиринско злато“, ТФ „Палави ножинки“ и накрая – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци.

Публиката се радва на изпълнителите и ги награждава с аплодисментите си. С овации изпраща и музикалните изпълнения на 9-годишната Мария Драгинова от Копривлен и 10-годишния Атанас Милушев от Хаджидимово – и двамата възпитаници на Петър Аврамов. Благосклонно е и времето, което позволява празникът да се проведе под открито небе.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK