Наводнения и свлачища в Индонезия, 21 души са загинали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 75 000 души са евакуирани

Броят на жертвите на внезапните наводнения и свлачища на индонезийския остров Суматра нарасна на 21 души, съобщи официален представител, а шестима души все още се водят за изчезнали, предаде АФП.

Проливните дъждове предизвикаха бедствието в регентство Песисир Селатан в провинция Западна Суматра, като повече от 75 000 души бяха принудени да се евакуират.

"От неделя 21 души са открити мъртви, а шестима души все още са в неизвестност", заяви Фаджар Сукма, служител от агенцията за намаляване на последствията от бедствия в Западна Суматра.

Село, разположено на склон на хълм в подрайон Сутера, е било силно засегнато, като около 200 семейства в района са останали изолирани след свлачище, последвано от внезапно наводнение, каза Фаджар.

По-рано местен служител посочи, че броят на загиналите е 18, а петима са изчезнали.

Спасителите издирваха изчезналите, като властите съсредоточиха операцията си върху три района, засегнати от бедствията, заяви местният служител по издирването и спасяването Абдул Малик.

"В днешното издирване участват около 150 души от организациите за борба с бедствията в Западна Суматра", каза Абдул.

Дони Гусризал, високопоставен служител от агенцията за намаляване на последствията от бедствия в Песисир Селатан, заяви, че водите са започнали да се отдръпват след наводненията, но добави, че достъпът до засегнатите от свлачището райони остава труден поради хълмистия терен.

Според изявление на местната агенция за борба с бедствията, в област Паданг Парияман, също в Западна Суматра, проливните дъждове в началото на седмицата са предизвикали преливане на реки, наводнения и свлачище, при което са загинали най-малко трима души.

Индонезия е предразположена към свлачища през дъждовния сезон, като на някои места проблемът се задълбочава от изсичането на горите, а продължителните проливни дъждове предизвикват наводнения в някои райони на архипелага.

През декември свлачище и наводнения пометоха десетки къщи и разрушиха хотел близо до езерото Тоба на остров Суматра, убивайки най-малко двама души. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK